Wikipedia

Arama sonuçları

12 Mayıs 2016 Perşembe

Frezya

Merhabalar size bugün frezya hakkında birkaç bilgi verceğim Güzel kokulu narin bir bitki olan Frezya’nın anavatanı Afrikadır. Soğanlı, yumrulu, rizomlu bitki türleri içinde en çok yetiştirilenlerden biridir. Frezya çiçekleri gövdenin üzerinde 90 derecelik açı ile başağın üzerinde bulunurlar. Her başakta çapları 5 cm olan 8-10 kandil vardır. Temelde 14 türü olan frezyanın birçok rengi de mevcuttur. Parlak renkleri ve hoş kokularıyla evlerinizde yetiştirebileceğiniz frezyalar bahçe için de uyumlu bir bitkidir.
Frezyayı evde yetiştirecekseniz iyi derecede güneş alabileceği bir ortam sağlamalısınız.  Çiçeklendikten sonra çabuk solmasını engellemek için direkt güneş ışığından korumalısınız. Balkonda yetiştirip çiçeklendikten sonra eve alarak hem evinizi mis kokusuyla doldurabilir hem de çabuk solmasını engelleyebilirsiniz. Saksıya ektiğin frezya soğanları arasında 5 cm boşluk olmalı ve aynı boşluk saksının kenarlarında da bırakılmalıdır. Saksınızın toprak ya da seramik olması bitkinin sağlıklı yetişmesi için önemlidir.
Bahçede yetiştirecekseniz bulunduğunuz yerin iklimini göz önünde bulundurmalısınız. Frezya türlerine göre -6 dan -12 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Bu nedenle don olayları görülen bölgelerde frezya soğanlarının sonbaharda ekilmesi tavsiye edilir. Frezya soğanlarını toprağın 5 cm altına aralarında en az 6-7cm aralık kalacak şekilde ekmelisiniz.
TOPRAK
Frezyayı bahçede yetiştiriyorsanız suyu iyi süzdüren bir toprak tercih etmelisiniz. Toprağa biraz da eski sığır gübresi karıştırırsanız çiçek daha hızlı ve verimli büyüyecektir.
Evde saksıda yetiştireceğiniz frezyaların toprağına ¼ oranında ponza taşı karıştırmalısınız. İster evde ister bahçede yetiştirin Frezya narin bir bitkidir ve güneş ihtiyacı fazladır. Çiçeğinizin iyi güneş aldığından emin olun, aksi takdirde solacaktır.SULAMA
Frezya çiçek açana kadar toprağı kurudukça sulanmalıdır. Çiçeklendikten sonra sulama azaltılabilir. Yaprakları sarardıktan sonra sulamanıza gerek yoktur.
Frezya çiçeklendikten yalnızca birkaç hafta sonra kurur ve bu dönemde soğan oluşturur. Yeniden dikmek için bu soğanları saksıdan çıkarabilirsiniz. İsterseniz de serin bir yerde saksıda gömülü şekilde saklayabilirsiniz.  Frezya soğanlarını tekrar ekeceğiniz zaman yeni toprak kullanmayı ihmal etmeyin.
ÇOĞALTILMASI
Frezya çiçekleri yavru soğanları ayrılarak çoğalır. Bu soğanlardan ayırdığınız frezyalar 2-3 yıl sonra çiçek vererek olgunlaşırlar. Frezya çiçeğini tohumla da çoğaltabilirsiniz ancak çiçek vermesi yine 2-3 yılı bulacaktır.
 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder