Wikipedia

Arama sonuçları

12 Mayıs 2016 Perşembe

Küstüm Çiçeği

Merhabalar bugün sizlere Küstüm Çiçeği hakkında bilgi verceğim Anavatanı Brezilya olan, yaz kış yeşil bitki yapraklarına dokununca hareket ederek kapanması nedeni ile popüler olmuştur. Yaz boyunca sayısız, pembe leylak rengi ponpon çiçekler açan bitki, dış mekanda tek yıllık, salon bitkisi olarak yetiştirildiğinde çok yıllık bir bitkidir.
Tohumdan çok kolay yetişen bitki, her tür toprakta yetişebilen bir türdür. Yaprakları sayesinde havadan azot toplayarak, mineralce çok fakir topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahiptir.
Yine sizin için tohumlarımızı hemen denedik, 3 gün içinde çimlenen Pudika - Hassas Çiçek - daha ilk veren gerçek yaprakla birlikte tüm hünerini göstermeye başladı. Heyecanla güneşli, yarı gölge konumlandırdığımız bahçemizde o güzel ponpon leylak renkli çiçeklerini hemen bu ilk yazında açmasını bekliyoruz.
Kış aylarında iç mekana taşıyabileceğiniz ve kolayca bakabileceğiniz bu ilginç bitkinin tohumlarını kaçırmayın. Şimdi Pudika ekmenin tam sırası.
Saksı ortamında 40-50 cm boylanan bitki, Adana gibi yüksek nem ve sıcak, yazları uzun bölgelerimizde 2 metre boylanabilir, rahatlıkla budama ile boyunu sınırlandırabilirsiniz. Havadar güneşli bir yerde çok mutlu olacaktır.
Mimosa Pudica'lar geceleri uykuya yatarlar. Işık ya da sıcaklığın etkisi olabilir diye düşünsekte, aksine içlerinde bir gün saati ile doğada var olurlar. Gece ışıkları açsanız da Pudika tüm yapraklarını kapatarak belli bir saatte uykuya yatar. En güzeli mi, sabah ilk ışıklarla tekrar uyanması yapraklarını tekrar açarak, güne merhaba demesidir.
Tüm bunları nereden mi biliyoruz? Çünkü işimizi çok seviyoruz, size sadece tohum değil, kendi tecrübelerimizi de gönderiyoruz.
 Evde, bahçede, saksıda yetiştirilen küstüm çiçeği küstüm otu, dokunma bana çiçeği gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir çiçektir. Bu çiçeğin özelliklerine kısaca bakacak olursak şunları sıralayabiliriz:
  • Çok yıllık bir çiçektir. Ancak yaşama süreleri yaklaşık 5-6 yıldır.
  • Soğuk havaya dayanıklı değillerdir.
  • Aslında tropikal bölgelerinden çiçeğidir. Buralarda daha iyi yetişirler.
  • Küstüm çiçeğinin çiçekleri tüylü top şeklindedir. Sevimli bir görüntüye sahiptir.
  • Bahçede yetiştirildiklerinde yerde sürünerek büyürler. Sürünücüdür. Bu yüzden evde yetiştirilmek istenilirse mutlaka bir sopa ya da çubukla destek sağlanmalıdır. Aksi halde yana yatarak kırılırlar.
  • Eğer çiçeğin yaprağını dokunursanız yapraklar gövdeye doğru yaslanır, büzülür.
Bakımında nelere dikkat edilmelidir

  • Güneşi sever ancak sürekli güneşte kalmak istemezler. Günlük birkaç saat güneş, yetişmeleri için yeterlidir. Özellikle yazın kavurucu sıcağından korunmalıdır.
  • Sulanması için toprağın mutlaka kuruması gerekmektedir. Toprak kurumadan sulanmamalıdır.
  • 20 günde bir azotu bol besinlerle çiçeğin yetişmesi desteklenmelidir.
  • Soğuk havayı sevmezler. Eğer sonbaharda eviniz soğuksa yaşaması pek mümkün olmamaktadır.
  • Narin bir bitkidir. Tohum verdikçe yorgun düşerek yapraklarını döker. Tohumları sürekli toplanmalı ve zamanı geldiğinden tekrar ekilmelidir.
  • Özellikle gelişme döneminde bol suya ihtiyaç duyarlar.
  • İstisnalar olsa da özellikle temmuz ayında çiçek açarlar.
Çoğaltılması
Küstüm çiçeği tohumla çoğaltılır. Çoğaltılırken mutlaka 18 derecenin üzerinde bir hava olmalıdır. Tohumların toprağın çok derinine gömülmemesi gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi nazik bir çiçektir ve ekildikten sonra 15 cm olana kadar dokunulmaması gerekmektedir.
Çiçek rengi:Mor
Çiçeklenme zamanı:Yaz
İklim ve konumu:Güneşli, Yarı gölge
Özelliği:Kolay yetişen, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım ister
Dikim yeri:Bordür ve Tarhlar, İç mekan, Saksıya uygun, Kır bahçesi
Ekim zamanı:Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim
Türüne göre:saksı ve çiçek tarhı

Frezya

Merhabalar size bugün frezya hakkında birkaç bilgi verceğim Güzel kokulu narin bir bitki olan Frezya’nın anavatanı Afrikadır. Soğanlı, yumrulu, rizomlu bitki türleri içinde en çok yetiştirilenlerden biridir. Frezya çiçekleri gövdenin üzerinde 90 derecelik açı ile başağın üzerinde bulunurlar. Her başakta çapları 5 cm olan 8-10 kandil vardır. Temelde 14 türü olan frezyanın birçok rengi de mevcuttur. Parlak renkleri ve hoş kokularıyla evlerinizde yetiştirebileceğiniz frezyalar bahçe için de uyumlu bir bitkidir.
Frezyayı evde yetiştirecekseniz iyi derecede güneş alabileceği bir ortam sağlamalısınız.  Çiçeklendikten sonra çabuk solmasını engellemek için direkt güneş ışığından korumalısınız. Balkonda yetiştirip çiçeklendikten sonra eve alarak hem evinizi mis kokusuyla doldurabilir hem de çabuk solmasını engelleyebilirsiniz. Saksıya ektiğin frezya soğanları arasında 5 cm boşluk olmalı ve aynı boşluk saksının kenarlarında da bırakılmalıdır. Saksınızın toprak ya da seramik olması bitkinin sağlıklı yetişmesi için önemlidir.
Bahçede yetiştirecekseniz bulunduğunuz yerin iklimini göz önünde bulundurmalısınız. Frezya türlerine göre -6 dan -12 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Bu nedenle don olayları görülen bölgelerde frezya soğanlarının sonbaharda ekilmesi tavsiye edilir. Frezya soğanlarını toprağın 5 cm altına aralarında en az 6-7cm aralık kalacak şekilde ekmelisiniz.
TOPRAK
Frezyayı bahçede yetiştiriyorsanız suyu iyi süzdüren bir toprak tercih etmelisiniz. Toprağa biraz da eski sığır gübresi karıştırırsanız çiçek daha hızlı ve verimli büyüyecektir.
Evde saksıda yetiştireceğiniz frezyaların toprağına ¼ oranında ponza taşı karıştırmalısınız. İster evde ister bahçede yetiştirin Frezya narin bir bitkidir ve güneş ihtiyacı fazladır. Çiçeğinizin iyi güneş aldığından emin olun, aksi takdirde solacaktır.SULAMA
Frezya çiçek açana kadar toprağı kurudukça sulanmalıdır. Çiçeklendikten sonra sulama azaltılabilir. Yaprakları sarardıktan sonra sulamanıza gerek yoktur.
Frezya çiçeklendikten yalnızca birkaç hafta sonra kurur ve bu dönemde soğan oluşturur. Yeniden dikmek için bu soğanları saksıdan çıkarabilirsiniz. İsterseniz de serin bir yerde saksıda gömülü şekilde saklayabilirsiniz.  Frezya soğanlarını tekrar ekeceğiniz zaman yeni toprak kullanmayı ihmal etmeyin.
ÇOĞALTILMASI
Frezya çiçekleri yavru soğanları ayrılarak çoğalır. Bu soğanlardan ayırdığınız frezyalar 2-3 yıl sonra çiçek vererek olgunlaşırlar. Frezya çiçeğini tohumla da çoğaltabilirsiniz ancak çiçek vermesi yine 2-3 yılı bulacaktır.
 








Şebboy

Merhabalar bugün size Şebboy hakkında bilgi vereceğim.Şebboy Mattihola. Turpgillerden, sarı ya da turuncu renkli çiçekler açan, 50 cm boylarinda çok yıllık, otsu otsu bir süs bitkisi. Dik bir sapın üzerindeki çiçekleri güzel kokulu, kırmızı, açık sarı ve mor renklidir. Çiçekler dört parçalı ve karanfil kokusundadır. Yaprakları dardır. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Nemli, kumlu killi ve gübreli topraklarda iyi yetişir. Soğuğa dayanıklı değildir. Şebboylar tohumla üretilir ve kolay yetiştirilir.
Çiçekleri uçucu yağ taşır. Uçucu yağ parfümeri de kullanılır. Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
İstekleri Ve Üretimi 
Mattihola. Turpgillerden, sarı ya da turuncu renkli çiçekler açan, 50 cm boylarinda çok yıllık, otsu otsu bir süs bitkisi. Dik bir sapın üzerindeki çiçekleri güzel kokulu, kırmızı, açık sarı ve mor renklidir. Çiçekler dört parçalı ve karanfil kokusundadır. Yaprakları dardır. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Nemli, kumlu killi ve gübreli topraklarda iyi yetişir. Soğuğa dayanıklı değildir. Şebboylar tohumla üretilir ve kolay yetiştirilir.
Çiçekleri uçucu yağ taşır. Uçucu yağ parfümeri de kullanılır. Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
Şebboy Çiçeğinin Dikimi Ve Bakımı 
Kış Şebboyları’nın hepsi Haziran’da tohumdan yetiştirilir. Tohumları (6)sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekmelidir. Fideleri aynı toprağa birer ay ara ile şaşırtma etmelidir. İkinci şaşırtmada her bir saksıya yalnız bir tane fide dikilir.

Tarla halinde yetiştirilecek ya da bölmelere dikilecek ise fidanları 30-40 cm. aralıkla dikmelidir. Saksılara dikilmiş olanları Karanten cinsi gibi kışın korumaya almak gerekir. Güneye karşı yerlerde fidanların yalnız üzerlerini hasırla örtmek suretiyle kışın yağmur ve kırağılarından korunmaları mümkündür. Bu çeşitin çeliği de yapılır. Çelik mevsimi Mart’tadır.

Şebboyların katmersizleri tohum verirler. Katmerli çeşitler çoğunlukla tohum vermezler. Bunun için katmerli fidanlar ile beraber kesinlikle katmersizler de birlikte dikilmelidir ki bu katmersizlerin verecekleri tohum ile kısmen katmerli fidan yetiştirmek olanaklı olsun. Katmersiz fidandan alman tohumların yüzde 25-30 arasında bir miktarı katmerli olarak çıkar. Bazı katmerli çeşitlerin çiçek tomurcuklarının hepsi kesilerek bunları tohuma yatırmak olanaklıdır. Fakat herhalde katmerli fidanın yanında bir iki katmersiz bulunması koşuldur.

Şebboyları’nın hepsi ömürlü ölüp kalınlaşan kökleri iyi korunursa fidanları kuvvetli ve seri bir şekilde büyüyerek bol çiçek açarlar.

Karanten cinsi: Bu çeşitin tohumu Ağustos’ta (6) sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekilir. Üzerine bir cam levha kapatılır. Onbeş günde tohumlar çimlenir. Fideler 2-3 yapraklı olunca bunları aynı cins toprağı taşıyan saksıların köşelerine yakın bir şekilde her saksıya 34 fide dikmelidir. Dikilen fideleri suladıktan sonra bunları yanyana lodosa ve kuzey rüzgârlarından korunmuş siperli bir yere sıralamalıdır. Ekim’-in sonuna doğru bu saksıları camlı çerçevelerle yapılacak bir sayvan ile üzerini ve etrafını kapamalıdır. Bu şekilde ..kıştan korunan Şebboylar Şubat’tan başlayarak çiçek açarlar.


 

Gül

Merhabalar size gül'ün birkaç özelliğinden bahsedeceğim Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.Anavatanı Anadolu, İran ve Çin'dir ama başka yerlerde de yetişir. Çok güzel ve kıymetlidir. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanıldığı gibi odaları, balkon ve terasları süsler. Birçok rengi vardır.Kesme çiçekçilikte çok talep edilen bir çiçektir. Uğraş isteyen ama bir o kadarda güzel dayanıklı ve renkli bir çiçektir. İnsanların özellikle sevgililer  gününde istediği bu çiçek.Simgesel açıdanda çok önemlidir.
GÜL SİMGESELLİĞİ 

ÖRNEĞİN
ŞİİRDE GÜL:Şairler, gül ile ilgili olarak çeşitli tasavvur ve hayallerde bulunmuşlardır.
SİYASETTE GÜL:Sosyalistler ve sosyal demokratlar için kırmızı gül genel kabul edilir bir simge olmuştur, sosyalizmin amblemi gül tutan elken, İngiliz İşçi Partisinin de amblemi kırmızı güldür. Türkiye'de ise Büyük Birlik Partisi'nin ve Barış ve Demokrasi Partisi'nin ambleminde gül bulunmaktadır.
İSLAMDA GÜL:İslam dininde gül Muhammed'i temsil eder. Ayrıca gülün birçok türüde mevcuttur


TÜRLER: 
GENEL SINIFLANDIRMA:
  • Çiçekleri bakımından:
  1. Yalınkat güller
  2. Yarım katmerli güller
  3. Katmerli güller
  • Boyları bakımından:
  1. Bodur güller
  2. Yüksek boylu güller
  3. Sarılıcı-sarmaşık güller
  • Çiçek açma zamanına göre:
  1. Yılda bir çiçek açanlar
  2. Yılda birden çok çiçek açanlar
  3. Yediveren güller
  • Katmer çiçekleri bakımından:
  1. Çiçekleri küçük katmerli
  2. Çiçekleri normal katmerli
  3. Çiçekleri büyük katmerli güller
Ayrıca gül'den elde edilen birçok şeyde vardır
ÖRNEĞİN
LOKUM 
    












GÜL KOLONYASI 

                   

Papatya

 Merhabalar size Papatya'nın birkaç genel özelliklerinden bahsedeceğim Papatya papatyagiller (Asteraceae) familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria,Bellis,Leucanthemum ve Tripleurospermum  gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak adıdır.Son derece nazik bir çiçek'tir.Bu arada "Sevgilime Aldığım En Çok Çiçektir ". 
Kullanıldığı Yerler  
Çiçek durumu Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bileşiminde uçucu yağlar, rezin, acı maddeler ve fenolik bileşikler bulunur. % 1’lik  çay
hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır. 
Alman Papatyası
(Anthemis nabilis) Orta Avrupa’da yetişir ve kültürü de yapılır. Dişli çiçekleri beyazımsı renklidir. Türkiye'de 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve 
İZMİR PAPATYASI

YABANİ PAPATYA

BEYAZ PAPATYA
gibi isimlerle bilinmektedir. 

                   Papatya Çayının Faydaları

Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır Romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak kullanılır Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır Sabah bulantılarını hafifletir Alerji belirtilerini azaltır Stresi azaltır Mide kasılmalarını engeller Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar Bağırsak sorunlarını giderir Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır Kasları gevşetir, krampları azaltır Bağırsak hareketini arttırır Diş eti hastalıklarını önler Ağız iltihaplarını iyileştirir Sakinleştirir Karaciğeri çalıştırır Adet dönemi kasılmalarını hafifletir Sırt ve bel ağrılarını hafifletir Bağışıklık sistemini güçlendirir Boğaz ağrısını alır Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.